Закон №3219: відповідальність за порушення порядку проведення готівкових розрахунків

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219 внесені зміни, зокрема до Закону України від 06 липня 1995 року № 265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).
Так, суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону № 265, вчинені у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року, крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації та проведення азартних ігор.
Також встановлено, що з 1 жовтня 2023 року застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО відновлюється. З цієї дати суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону № 265 (крім порушень порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів), вчинені при продажу товарів/послуг на:
тимчасово окупованих територіях – по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;
територіях активних бойових дій – по дату завершення бойових дій;
територіях можливих бойових дій – по дату припинення можливості бойових дій.
Дати завершення бойових дій, тимчасової окупації та припинення можливості бойових дій визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф.
Окрім зазначеного, тимчасово, до закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 1 серпня 2025 року встановлено зменшений розмір штрафних санкцій (25% вартості проданих з порушенням товарів/послуг за порушення, вчинене вперше та 50% за кожне наступне порушення) за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документу або видачу його на неповну суму покупки, що застосовуються до ФОП – платників ЄП, не зареєстрованих платниками ПДВ, які здійснюють торгівлю (крім підакцизних, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медпризначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння).
Пресслужба Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі
Поширити запис:

Схожі записи